Gulamålaviten

Gulamålaviten

En av de stora spelmännen i Uppland hette Jan Ersson och var från Gålarmora. Gålarmora i Valö socken kallas, i början av 1300-talet, ”in gulæwamori” (tolkas som Gulles arvingars myr). Jag tror att både Gålarmora och Gulamåra är korrekta sätta att benämna orten och honom – med tillägget Viten (mer om Viten i artikeln). Gulamålaviten används också!

Läs mer i den
artikel som författats av mig och var införd i Uplandsspelmannen nr 1 2014. I boken Uppländske spelmän beskrivs Gulamålaviten på detta sätt och här kan du hitta en artikel i UNT från 1955. Om du är intresserad av bouppteckningen efter
Skattebonden Jan Ersson i Gålarmora, Wahlö socken
så klicka på namnet! I denna artikel anges att det inte finns någon nyckelharpa som han lämnat efter sig. Om man läser i bouppteckningen så kan det vara så att ”2 harpor” finns angivna!

Här hittar ni Jan Erssons släktträd! Informationen avseende Jan Erssons anfäder kommer att uppdateras. Tack Johan Gille för denna info.

Ni får gärna tanka ner denna information men – om ni tänker använda/publicera den på nätet eller något annan media så måste ni fråga först 🙂